• Správička z tréningu členov žiackej školskej rady
        • Správička z tréningu členov žiackej školskej rady

        • 06.02.2014 21:33
        • V našej škole sa už niekoľko rokov organizujú rôzne podujatia.  Medzi ne patrí aj Deň otvorených dverí a Zápis prvákov. Keďže žiaci, ktorí sú súčasťou žiackej školskej rady, sú neoddeliteľnou súčasťou týchto významných udalostí, zúčastnili sa „Tréningu na rozvoj komunikačných zručností“. 
        •  

          V našej škole sa už niekoľko rokov organizujú rôzne podujatia.  Medzi ne patrí aj Deň otvorených dverí a Zápis prvákov. Keďže žiaci, ktorí sú súčasťou žiackej školskej rady, sú neoddeliteľnou súčasťou týchto významných udalostí, zúčastnili sa „Tréningu na rozvoj komunikačných zručností“. Uskutočnil sa dňa 30. 1. 2014 v čase od 8.00 do 12.40. Koordinátormi bola Mária Dolnáková, Simona Hanková a samozrejme nechýbal ani odborný garant – pani psychologička Mirka Kumančíková. 
          Tréning bol rozdelený do troch časových blokov.
          Prvý blok pozostával  z aktivít na prelomenie ľadov, bližšie spoznanie sa jednotlivých členov. Účastníci  sa vžili do úlohy reportéra a mali za krátky čas zistiť  čo najviac informácií o svojom spoločníkovi.
          V druhom bloku  prebiehala skupinová práca, kde dostali tri úlohy:
          1.    Porozprávať sa a spísať informácie o škole. Do čoho všetkého sa zapájame ako škola. Aké projekty sú na škole, kde sa nachádzajú rôzne miestnosti a jednotlivé učebne. Posledným bodom, ale veľmi dôležitým,  bola správna komunikácia s rodičmi, hosťami našej školy, pretože žiaci pri organizovaní podujatí prichádzajú s nimi do kontaktu . (Sme presvedčení, že získané zručnosti budú prospešné aj pre vlastný osobný život.) Následne každá skupina prezentovala svoj pripravený materiál.

          2.    Znázorniť - zahrať scénku „ tak takto nie“.   Scénky predstavovali ,  ako  by rozhovor s návštevníkom nemal vyzerať. Po zinscenovaní každej scénky sa hodnotilo, ako by sme sa v danej situácii nemali správať (naše gestá, postoj tela, ústny prejav).

          3.    Znázorniť - zahrať scénku „ takto áno“.   Po ukázaní, ako by sme sa nemali rozprávať a správať v rozhovore s ostatnými, dostali za úlohu znázorniť scénku „takto áno“. Pozornosť  sa upriamila na rôzne situácie, s ktorými sa stretávajú pri Zápise prvákov, Dni otvorených dverí, ale aj rôznych iných akciách. Po ukončení sme si zhodnotili prvky, ktoré sa v jednotlivých prejavoch komunikácie nachádzali.
          Tretí blok bol založený na  aktivite „Nevidiace dvojice“.  Parlamenťáci sa dali do dvojíc. Jeden dostal šatku, ktorou si zaviazal oči, aby nevidel. Úlohou druhého bolo navigovať nevidiaceho pri prechádzke po škole a zároveň ho ochraňovať, aby sa mu nič nestalo. Na záver žiaci opisovali zážitky, či sa lepšie cítili v úlohe  osoby, ktorá je závislá na druhom a mala by mu dôverovať.  Alebo v úlohe osoby, ktorá má veľkú zodpovednosť , aby svojho partnera doviedla bezpečne do cieľa.
          Záverečná spätná väzba na podujatie bola individuálnym aj spoločným  zhrnutím zo strany žiakov. Sme radi, že sa nám podarilo zorganizovať  akciu, kde  vládla dobrá  nálada, bolo pekné príjemné prostredie  a  kde nechýbalo občerstvenie aj vďaka ochotným pani kuchárkam. 
          Tu je niekoľko názorov zo strany žiakov:
          „ Bolo tu fajn a sranda“
          „Mne sa to celkovo páčilo“
          „Mne sa toho páčilo veľa ako tá posledná aktivita a tá scéna „takto nie“
          „Dobre to celé prebehlo a bola to zábava  “
          „Naučil som sa lepšie dôverovať, všetko  “
          „Páčilo sa mi všetko, nič by som nemenila“
          „Veľmi sa mi páčil dnešný deň a rada by som si ho ešte zopakovala“
          „ Bolo to fajn, zažili sme aj srandu“
          „Veľmi sa mi to páčilo, všetko bolo fajn, najviac sa mi páčila posledná aktivita, naučila som sa ako sa správať slušnejšie.“
          „Dnes sa mi veľmi páčilo, hlavne preto, lebo sme sedeli v kruhu, bola dobrá nálada najzábavnejšia posledná aktivita.“
          „Nové vedomosti, sranda.“
          „No tak zážitok mám veľmi dobrý, je mi ľúto, že na ďalší rok tu už nebudem, bola to úplná bomba.  

          Mgr. Simona Hanková – koordinátor ŽŠR

          Fotografie v sekcii FOTOALBUM

        • Naspäť na zoznam článkov