• KU KOREŇOM BRNA A BRATISLAVY
        • KU KOREŇOM BRNA A BRATISLAVY

        • 03.05.2014 20:45
        • ZŠ s MŠ Jána Amosa Komenského už pre niekoľkými rokmi nadviazala priateľstvo  v rámci cezhraničnej spolupráce s brnianskou ZŠ s MŠ na Chalabalovej  ulici. V tomto školskom roku pokračuje priateľstvo realizáciou projektu Ku koreňom miest Brna a Bratislavy. Projekt je zameraný na vytvorenie nových kamarátstiev medzi slovenskými a českými žiakmi, prelomenie bariér týkajúcich sa odlišnosti v jazykoch, rozšírenie poznatkov z dejepisu a geografie...
        • Dňa 14. apríla k nám autobusom o štvrť na jednu pricestovalo 20 žiakov zo ZŠ a MŠ Chalabalovej z Brna sprevádzaných štyrmi pedagógmi. Prišli k nám, pretože naša škola- ZŠ s MŠ J.A. Komenského na Hubeného 25 a ich škola sa zapojili do projektu "Ku koreňom Brna a Bratislavy". Projekt bol zameraný hlavne na vytvorenie nových kamarátstiev medzi slovenskými a českými žiakmi, prelomenie bariér týkajúcich sa odlišnosti v jazykoch (pretože sa čoraz viac stretávame s tým, že česká mládež nerozumie našej slovenčine), rozšírenie poznatkov z dejepisu a geografie.

          Pre žiakov z Brna sme sa snažili vymyslieť zaujímavý program na všetky tri dni, počas ktorých boli sprevádzaní našimi žiakmi.
          V pondelok po ubytovaní sa bol pre všetkých žiakov objednaný vláčik Prešporáčik, ktorý ich previezol po Starom meste a zúčastnili sa výkladu o pamiatkach. Nasledovala vychádzka na hrad. Aj keď počasie nám veľmi neprialo, keď sme vyšli hore sa umúdrilo a žiaci sa mohli kochať výhľadom na rieku Dunaj, mosty a rakúske veterné mlyny.
          Utorok žiaci trávili v Rači, pričom najskôr absolvovali rôzne workshopy v priestoroch školy a deň zakončili prechádzkou cez vinohrady až do múzea Račianskej izby. 
          Ráno začali komunitou a aktivitami na zoznámenie sa. Pokračovali workshopy- Hudobné aktivity a Slovenská kuchyňa, z ktorých si žiaci mohli vybrať. Okrem toho, že žiaci mali zabezpečený obed v školskej jedálni, absolvovali ochutnávku vlastnoručne navarených bryndzových halušiek a upečenej štrúdle. 
          Na žiakov sa prišiel pozrieť aj sám starosta Rače a vedenie ZŠ a MŠ Chalabalovej, pričom nám slávnostne odovzdali plaketu o spolupartnerstve škôl. 
          Poslednou aktivitou v škole bol workshop zameraný na český a slovenský jazyk - Lingvistické okienko.

          Nasledovala spomínaná prechádzka do Račianskej izby, kde sa žiaci dozvedeli o živote obyvateľov Rače v minulosti.

          Posledný deň sme nemali veľmi veľa času, keďže odchádzali už o štvrť na jednu poobede, stihli sme si však pozrieť divadlo, ktoré pre našich žiakov pripravili žiaci z Brna. Nechýbali tieňová hra, spev a všetko bolo sprevádzané hrou na klavíri a gitare. Žiaci si na záver programu spoločne zaspievali.
          Po ukončení sme sa premiestnili mestskou dopravou k nábrežiu Dunaja, kde sme poprechádzali a pofotili na rozlúčku. Žiaci sa tešili na hodinový rozchod v obchodnom centre, keďže sa nevedeli dočkať nákupov a voľne stráveného času.
          Na záver sme aj so žiakmi odprevadili učiteľov a mládež z Brna na autobusovú stanicu, popriali príjemnú cestu a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.
          Veľké poďakovanie patrí našej pani riaditeľke Tatiane Kizivatovej (za to, že vďaka nej sme sa mohli do projektu zapojiť), kolegom Soni Fijalkovej, Majke Dolnákovej, Zuzke Lackovej, Nadi Hergottovej, Janke Katonovej, Monike Janíčkovej, Peťovi Mäsiarovi, Simone Hankovej ( za pomoc pri organizovaní a pripravené workshopy), našim žiakom (za spoluprácu, prezentovanie našej školy), občianskemu združeniu Veselá škola (za pomoc pri financovaní vstupov pre našich žiakov) a v neposlednom rade kolegom a žiakom zo ZŠ a MŠ Chalabalova za návštevu.

          Mgr. Simona Hanková

          Foto pozri vo FOTOGALÉRII

        • Naspäť na zoznam článkov