• Červený Kameň, Driny - exkurzia III. A a IV.C
        • Červený Kameň, Driny - exkurzia III. A a IV.C

        • 02.06.2014 22:20
        • Dňa 21.5.2014 sme sa vybrali na exkurziu a bolo skvele!!!

        • Dňa 21.5.2014 sme sa vybrali na exkurziu. Išli sme autobusom.
          Najskôr sme videli sokoliarov a sovu, ktorá je najkrajšou a zároveň najškaredšou sovou – Plamienka driemavá, s ktorou sme sa mohli aj odfotiť, či sokola skalného.
          Po predstavení sme išli na nádvorie. Vošli sme do hradu. Na dolnom poschodí sme videli sálu Terenu a starodávny kočiar. Vyšli sme po schodoch a videli zlaté sane. Boli tam rôzne obrazy tučných vojakov. Mali rozdelené spálne – dámska spálňa, pánska spálňa.
          Prešli sme do autobusu. Odviezli sme sa do jaskyne Driny pod kopec. Šliapali sme hore kopcom aj po schodoch. Konečne Driny! Čakal nás tam sprievodca. V celej jaskyni bolo 151 schodov. Zaujímavé bolo jazierko, kde o polnoci tancujú víly. Bola tam vytvarovaná jama zvaná Čertova jama. Stalagmity, stalaktity, stalagnáty vytvorili: Slonie uši, Plačúcu nevestu, Obriu korytnačku a pod....V jednom z vytvorených otvorov bol: Strážny trpaslík, ktorý strážil jaskyňu, Svätopluk a jeho traja synovia a zavýjajúci kokeršpaniel. Zaujímavé boli aj jaskynné križovatky.
              Výlet sa nám páčil a preto sme odchádzali s úsmevom na tvári.

                                                                                       Karin Ondrejkovičová IV. C

              

           

          Ráno, keď sme sa pohodlne usadili v autobuse, vyrazili sme. Pri ceste na Červený Kameň sa nám podarilo vypracovať z pracovného listu otázky, ktoré sme vedeli.
          Za 50 minút už vidíme Červený Kameň. Sme na nádvorí. V hrade je nádherne!  Sprievodca nás zavedie do miestnosti Sála Terena. Postavili ju Taliani. Konali sa tam svadby, či plesy. Hostia tu tancovali bosí. Tak si na kamienkovej podlahe masírovali nohy.
          Na Červenom Kameni bolo ešte veľa iných miestností ako spálňa, salónik, jedáleň, či rytierska miestnosť. Chalanov mohla zaujať miestnosť so zbraňami. 
          Ešte predtým sme však išli na sokoliarske predstavenie. Bolo to nádherné. Predstavili nám sokola sťahovavého, krkavca čierneho a plamienku driemavú, ktorá je najkrajšia a zároveň najškaredšia sova na svete.
          Ideme do jaskyne Driny! Ešte než sme ju videli, museli sme vyšliapať kopec. Už vidíme Driny. Zvonku je krásna... O chvíľu sme išli do vnútra. Sprievodkyňa nám hovorila rôzne veci: objavil ju Ján Banič, patrí medzi vápencové jaskyne. Dokonca tie vápence vytvorili rôzne útvary:  plačúcu nevestu, strážneho trpaslíka, Svätopluka a jeho troch synov a obriu korytnačku. Videli sme aj jazierko víl, do ktorého ľudia hádžu peniaze pre šťastie a najvyšší vápenec, ktorý meria 220 cm.
          Potom sme si zbalili veci, nastúpili do autobusu a išli späť do Bratislavy.

           Laura Dávidová, IV. C

        • Naspäť na zoznam článkov