• V Slovenskej filharmónii
        • V Slovenskej filharmónii

        • 26.04.2015 21:31
        • Program na ďalší zo série výchovných koncertov v Slovenskej filharmónii máme v rukách. Zbežne ho preletíme očami a zistíme, že nás dnes čaká "Filmová hudba". 
        • Program na ďalší zo série výchovných koncertov v Slovenskej filharmónii máme v rukách. Zbežne ho preletíme očami a zistíme, že nás dnes čaká "Filmová hudba". Vchádzame do priestorov Slovenskej filharmónie. Je opustená a tichá. Postupne ju zapĺňajú piataci a ôsmaci z rôznych bratislavských škôl. V sále začína byť rušno a intenzita hlučnosti narastá. V tom ruchu sa detailnejšie zahladíme do programu a začíname sa tešiť ... podľa všetkého v sále odznejú tóny svetoznámych soundtrackov hollywoodskych filmov. Sála je plná detí, stále však niekto chýba. Aha, už ich tu máme ... 84 členov symfonického orchestra Slovenskej filharmónie. Obecenstvo ich spontánne víta búrlivým potleskom a pokrikmi. 

          A začíname. Najprv zvesela soundtrackom z filmu Sedem statočných. Vydarené intro, splnilo svoj účel a naladilo "divákoposlucháčov". Po ňom nasleduje ďalší soundtrack, predohra z Cesty okolo sveta za 80 dní. O každom filme sa dozvedáme zaujímavé informácie. Zisťujeme, kedy vznikol prvý film. Aj to, kedy bol film prvý krát sprevádzaný hudbou. Pri soundtracku k Pirátom z Karibiku použije orchester na doladenie hudby aj kovové reťaze. Hudba k Forrestovi Gumpovi je naopak nežná ako pierko. Pri Hviezdny vojnách používa dirigent namiesto dirigentskej paličky svetelný meč. Každý soundtrack je odštartovaný niekým z publika pomyselnou klapkou - takto sa na pódium dostáva aj náš "béčkar" Ľuboš.  :-)

          Filmovú hudbu v Slovenskej filharmónii dnes hodnotíme známkou VÝBORNÁ. 

          A dopĺňame fotečky:
          https://onedrive.live.com/redir?resid=3c6cfe18bb946f06!911&authkey=!AKeAbRQ4hr5f64U&ithint=folder%2cjpg

          Mgr. Petra Mókošová, triedna V.B

        • Naspäť na zoznam článkov