• Pracovné prostredie u Amosákov

        Pracovné prostredie u Amosákov

        25.05.2022 23:19
        Nedá mi nenapísať aspoň pár slov, ktoré sa priamo dotýkajú aj pracovnej atmosféry u nás Amosákov, ako sa nazývame. Možno to píšem z miesta rúžových okuliarov, keďže som sem nastúpila prvýkrát tento rok, ale jednoducho, čo doposiaľ cítim, nemôže byt predsa klam a preto by som túto ročnú jazdu rada v krátkosti opísala a ocenila. Len tak, z miesta vďačnosti a pokory.

         
      • Klubovňa? Jednoznačne ÁNO!

        Klubovňa? Jednoznačne ÁNO!

        25.05.2022 23:23
        Prechádzam rýchlym krokom cez zborovňu. Očami preletím nástenku, na ktorej zvyknú byť samé dôležitosti a nevyhnutnosti. Keď zrazu môj pohľad spočinie na tabuľke, v ktorej sú zaplnené iba 4 kolonky.  Neváham ani chvíľu, v mysli si prejdem svoj rozvrh a okamžite sa zapíšem do jednej prázdnej kolonky. Nepremýšľam. Konám. Tá rýchlosť rozhodnutia ma priam šokuje. Tak! Je to čierne na bielom. Pôjdeme sa s deťmi učiť do Klubovne.
      • Ako vnímať naše deti?

        Ako vnímať naše deti?

        25.05.2022 23:25

        Vnímajme naše deti celým bytím v plnej prítomnosti. Stanovujme im jasné a pevné hranice s láskavým rešpektom. Oni nielenže ich potrebujú, ale oni si ich svojim správaním priam vyžadujú! Narodili sa sem ako tabula rasa, pomáhajme im spoznávať, ako naozaj funguje svet. Jedno indické príslovie hovorí: "K dieťaťu do 5 rokov sa správaj ako ku kráľovi, od 5-12 ako k otrokovi a od 13 ako k priateľovi."  Nezabúdajme na podstatnú vec. Nevieme, ktorí z tých lavíc nám raz budú o pár rokov diktovať zákony či operovať orgány.                                   

        M. Mancová

         

      • Konce, začiatky a niečo medzi tým

        Konce, začiatky a niečo medzi tým

        25.05.2022 23:28

        Do kuchyne, odkiaľ učím, vchádza dcéra. Evidentne má prestávku a uráčilo sa jej vykuknúť z izby, v ktorej sa naplno i „naplno“ venuje dištančnej výučbe. Prehodíme spolu pár viet a ja opäť sadám za PC. „Maminaaaa, ešte ti chcem povedať, čo sme na tej fyzike ...“, stopnem ju uprostred vety s tým, že mi začína hodina a že sa jej budem venovať neskôr, keď doučím. Vidím jej nechápavý výraz ... veď len toť som ukončila jednu hodinu, naliala si do pohára čerstvú vodu, napila sa a už opäť mám mať hodinu? „Krátka prestávka.“ Vravím rýchlo na vysvetlenie. „Päťminútová.“ Pochopí. Našťastie. Ušetrí mi tým asi 2 minúty vysvetľovania.